Tarina

Energiaa luonnosta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahden pellon välissä kulkee hiekkatie. Sen viereisellä niityllä ritariperhoset leikittelevät auringonsäteillä. Lämpimänä kesäpäivänä huumaava tuoksu houkuttelee niittykasvien ylle lukuisia hyönteisiä. Astuessasi niityn poikki, ruohikosta kiihdyttää vauhtiin metsäjänis. Se jatkaa matkaansa ja katoaa järven rantaan, jossa joutsenpariskunta pitää siipiensä suojassa poikastaan. Taivas on pilvetön, vain keväällä saapuneet pääskyset halkovat ilmaa.

Luonnon vaikutus henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on tunnustettu vuosikymmenten ajan. Tutkimusten mukaan (mm. Vihreää hyvinvointia, Sitra) jo 20 minuutin luonnossa olon jälkeen havaitaan hyödyllisiä vaikutuksia, kuten verenpaineen laskua. Luonnossa liikkuminen vähentää stressiä, joka on taustalla yhä useammassa tämän päivän sairaudessa.

ritariperhonen

Luonto ja sen kaikille aisteille tarjoamat kokemukset auttavat ajatukset pois arjesta. Kotiin palattuaan ihminen kokee olonsa terveemmäksi ja kohtaa helpommin elämän tuomia haasteita. Tutkimusten mukaan luontokokemukset lisäävät tyytyväisyyttä elämään.

Niityn laidalla kukkien meri harvenee ja luonto muuttuu metsäksi. Koivurivin vierellä maasta nousee pieniä punaisia mansikoita. Maku tuo mieleen lapsuuden kesät, jolloin heinään pujotettiin metsämansikan viereen kauniisiin riviin myös mustikoita.

niitynkukkia

Perinteitä vaalien uudessa ajassa

Humisevan Harjun tila sijaitsee Harjurannan kylässä, vain 20 minuutin ajomatkan päässä Varkaudesta. Tilaa ympäröivät vesistöt, jotka ovat näkyvissä miltei missä tahansa liikuttaessa. Pellot ovat luomuviljelyssä ja niiden hoidossa noudatetaan luonnonmukaisia menetelmiä. Läheiset metsät tarjoavat luonnon omaa superruokaa läpi kesän.

Maatalouden kokemat muutokset kannustavat tekemään aina vain suurempaa ja tehokkaampaa. Humisevan Harjun tilalla annetaan ajan kulua ja ympäröivän luonnon puolestaan kertoa, mitä tila tarvitsee. Maatila on hyvä paikka olla, elää ja yrittää.

Anna siis luonnon tuulla sisällesi!